איך להשתמש בשורש וואסבי

הווסאבי הוא צמח ממשפחת המצליבים, מכונה גם “חזרת יפנית” ונמצא בשימוש נרחב במטבח היפני.

הצמח כולו ניתן לאכילה, מהגזע ועד הגבעולים, העלים והפרחים.

ריזום ווסאבי מכונה גם שורש ווסאבי ממנו מפיקים את המשחה הירוקה שלרוב מלווה לסושי.

וואסבי נחשב לסופר פוד ובעל תכונות בריאותיות מובהקות, הוא מדורג כמזון האנטיבקטריאלי המוצלח ביותר נגד חיידקים וזיהומים.

הוואסבי הפראי (בר) שימש כצמח מרפא במיוחד כנגד הרעלות מזון, ומכאן ההיגיון באכילתו כתוסף לדג נא. הוואסבי עשיר בויטמין C ובעל תכונות בריאותיות חיוביות רבות כמו שיפור העיכול, אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות .

מנה של 100 גרם ווסאבי מכילה כ- 109 קלוריות ורק גרם שומן רווי.

זהו גם מקור עשיר לסיבים תזונתיים, חלבונים ואנרגיה.

מבחינת מינרלים, הוא מכיל סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נתרן ואבץ, אשר כולם המרכיבים הטבעיים הכרחיים התזונה המאוזנת שלנו. הוא עשיר בוויטמין C, תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, חומצה פולית, ויטמין A וויטמין B6 .

לצמח יש גם רמות גבוהות של נוגדי חמצון מסוימים, כמו איזותיוציאנטים, ויש לו אפס כולסטרול!

בסך הכל, אם ווסאבי משולב בתזונה בתדירות מסוימת ולהשפיע לטובה על בריאותך הכללית במספר מפתיע של דרכים!

היתרונות הבריאותיים של ווסאבי

מונע סרטן

תוספת קבועה של וואסבי לתזונה יכולה למנוע סוגים מסוימים של סרטן.

החומרים המזינים הבולטים והמועילים ביותר שנמצאו הם האיזוציואנאטים.

מחקרים הראו כי צורה אחת של איזותיוציאנט בוואסאבי (MITC-6) הוכחה בבירור כמעכבת את התפשטות הלוקמיה ותאי סרטן הקיבה.

השימוש בווסאבי עשוי למנוע צמיחת גידולים, אפילו בגודל פרה-קליני או לפני טיפול.  מחקרים דומים מצאו כי MITC-6  יעיל באותה מידה נגד סרטן השד ותאי מלנומה, מה שהוביל חוקרים רבים לתמוך ב וואסבי כשיטה מונעת כנגד סוגים רבים של סרטן.

מחקרים הנוגעים לחוסנו כנגד סוגים אחרים של סרטן נמשכים עדיין, אך צמח זה בעל טעם רב עוצמה כבר הוכיח את עצמו בקהילה האונקולוגית.

מגן על בריאות הלב

סיבה פופולרית נוספת להוסיף ווסאבי באופן קבוע יותר לתזונה שלך היא למנוע בעיות לב וכלי דם .

לוואסבי תכונות אנטי-יתר-כולסטרולמיות המסייעות בהורדת רמות כולסטרול גבוהות בגוף האדם ומפחיתות את הסיכון לשבץ והתקפי לב.

הוואסבי מכיל איזותיוציאנאטים להם גם השפעות המעכבות את צבירת טסיות הדם

על ידי פירוק ועיכוב היווצרותם של קרישי דם אלה בגוף ניתן להקטין ביעילות את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי!

הקלה במקרה של דלקת פרקים

. מחקרים מראים כי ווסאבי מסייע בשמירה על שלמות העצם בבני אדם ויכול לעזור בהפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס.

באותה דרך שבה האיזותיוציאטנים יכולים להפחית את הצטברות הטסיות להגנה מפני מחלות לב, הם גם יכולים להפחית את הצבירה בנקודות חולשה בגוף הגורמות לכאבים או לאי נוחות.

הוסף קצת וואסבי לתזונה שלך ותרגיש צעיר יותר!

הורג חיידקים הנישאים במזון

המרכיבים החזקים והטבעיים של ווסאבי הוכחו כיעילים בהפחתת זיהומים מחיידקים ולכן אוכלים אותו כבר מאות שנים בליווי דגים נעים להם לרוב ישנה הצטברות של חיידקים . חברות מסוימות החלו לכלול מרכיבי קורט של תמצית ווסאבי בקרמים ובג’לים האנטיבקטריאליים שלהם בכדי לשפר את כוחם ויעילותם!

דרכי הנשימה

אכילת ווסאבי גורמת לתגובה עוצמתית במעברים באף ובסינוסים, והיא יכולה לעכב באופן פעיל את התפשטות פתוגני דרכי הנשימה כמו אלה הגורמים לשפעת ודלקת ריאות הוואסבי “מנקה את הסינוסים” כאשר המרכיב הגזי מגיע למעבר האף. לרוב זה יכול לעזור לאנשים הסובלים מאלרגיות עונתיות, או אפילו להצטננות, להמריץ את הסינוסים ולפתוח את מעברי האף כדי להגביר את זרימת האוויר .

הריח והתחושה באף שלך לאחר אכילתו עשויים להיות חזקים, אבל זה יכול לעשות הרבה טוב לבריאותך ולרווחתך.

משפר את בריאות המעיים

ווסאבי יכול למנוע דלקת במעיים  תועלת זו מיוחסת לאופיו העשיר בסיבים תזונתיים המסייעים בשיפור תהליך העיכול ולשפר את בריאות המעיים הכללית.

איך להכין משחת וואסאבי:

 

כיצד לנקות ולהסיר את העפר?

על מנת להסיר את העפר משורש הוואסבי לא חייבים “לגלח” את הקליפה עם סכין, ניתן לנקות אותו בעדינות עם מברשת ולאחר מכן לשטוף במים.

איזה חלקים מומלץ לאכול משורש הוואסבי?

לוואסבי, בדומה לירקות שורש אחרים, יש בליטות.

הוואסבי מחוספס מכיוון שהוא הוא מגדל עלים חדשים ומנשיר את העלים הישנים, שמשאירים בליטות על השורש.

קצה הוואסאבי (איפה שיש שאריות של העלים הישנים ביותר) מושחר, מחוספס, קשה ופחות דביק משאר הגזע, לכן מומלץ לחתוך אותו.

עם זאת, אם אתם נוהגים להכין וואסאבי באופן קבוע, אולי תרצו “לגלח” את השורש מהקצה כדי לשמור על כל הטעמים.

כיצד לשמור על החריפות והארומה של הוואסאבי לאחר הגירוד?

הזמן הטוב ביותר לאכול את שורש הוואסאבי הוא מיד בתום הגירוד

במידה והמחית עומדת בחוץ מעל ל 30 דק ניתן לשפר את הטעם ע”י הדרכים הבאות

  1. ככל שהשורש גרוס דק ( ומחיתי) כך הוא חריף יותר (מכיוון שתאי הוואסבי מתפרקים ומייצרים חריפות ), כך שאם נמעך את שורש הוואסבי עם גב הסכין, המחית תהפוך לחריפה וגם דביקה יותר. את הפעולה הזו יש לבצע רק עם הוואסבי עומד ועברה מעל לחצי שעה מרגע הגירוד. אם אוכלים מיד בתום הגירוד, אין צורך לבצע פעולה זו.  יש לגרד את השורש בצורה עדינה ולא בכוח, אחרת המרקם יהיה מחוספס, לא אחיד ולא מספיק דביק.

2. אם תוסיפו מעט סוכר, הארומה והחריפות יתעצמו.

מיד לאחר הגירוד מולץ להרחיק את הוואסאבי מהפומפייה ולהעביר לכלי קרמי, מכיוון שמגע ממושך עם מתכות לא מיטיב עם הוואסאבי.

איך לאחסן את הוואסאבי?

הכי מומלץ להכין את מחית הוואסאבי מיד לאחר רכישת שורש הוואסאבי.

אם אין באפשרותכם, יש שתי דרכים שיעזרו לשמר את איכות שורש הוואסאבי עד שתכינו את המחית:

  1. לעטוף את השורש בעיתון ולהכניס למקרר. הוא יכול להשמר כך למשך חודש.
  2. להכניס את שורש הוואסאבי לתוך כוס מים ולשמור במקרר. יש להחליף את המים כל יום.

איך לאחסן את הוואסאבי

לאחר שהמחית מוכנה, מומלץ לשמור במקפיא בצורה הזאת:

  1. להניח בתוך ניילון דביק.
  2. לשטח את המחית.
  3. לעטוף היטב את המחית ולהקפיא.

כך, כשתרצו להשתמש בוואסאבי, תוכלו לפצל בקלות את הכמות בה תרצו להשתמש ולהחזיר למקפיא.

איך לאחסן את הוואסאבי